Laatste nieuws Nieuws VMBO - Vragen over soortenkennis in Schoolexamenbank Groen
VMBO - Vragen over soortenkennis in Schoolexamenbank Groen

VMBO - Vragen over soortenkennis in Schoolexamenbank Groen

Bij diverse keuzevakken wordt kennis van soorten en rassen gevraagd. De afgelopen maanden hebben onze constructeurs meer dan 100 vragen over soortenkennis opgeleverd voor Schoolexamenbank Groen. 

Dierrassen

Zo voegden we onlangs ongeveer 25 nieuwe theorievragen die gericht zijn op het herkennen van dierrassen en de belangrijkste raseigenschappen toe aan Schoolexamenbank Groen voor keuzevak 8 (Het houden van dieren). Daarbij gaat het om het herkennen van gangbare rassen van de volgende diersoorten: koeien, varkens, kippen, geiten, schapen. De leerling krijgt foto’s te zien op basis waarvan de vraag beantwoord moet worden.   

Snijbloemen 

Ook voegden we 80 nieuwe theorievragen over soortenkennis snijbloemen toe aan Schoolexamenbank Groen. Het gaat om de meest gangbare snijbloemen die bloemisten gebruiken. Ze zijn niet alleen toegevoegd aan keuzevak Bloemwerk, maar sommige bleken ook goed te passen bij keuzevak Groei Voorbereiden en keuzevak Werk in tuin en landschap. Ook bij deze vragen moeten leerlingen de bloemen herkennen aan de hand van een foto.

Praktijkopgaven plantenkennis

Voor keuzevak 4 (Werk in tuin en landschap) kozen we aanvullend aan theorievragen ook nog voor een andere opzet. Namelijk het herkennen van de plantensoorten aan de hand van levend materiaal. Daarbij maken we gebruik van het format van een (kleine) praktijkopgave. In elke praktijkopgave staat één plantrubriek centraal (bolgewassen, bomen, eenjarigen, heesters of vaste planten). De docent toont de leerlingen exemplaren van 5 bekende soorten uit een bepaalde rubriek in een pot of vaas, of als tak (bij voorkeur met bloem of vrucht). De leerlingen noteren de Nederlandse naam en KB- en GL-leerlingen daarnaast ook het eerste deel van de wetenschappelijke naam. 

We zijn van plan deze opzet van praktijkopgaven ook bij andere keuzevakken waar soortenkennis gevraagd wordt, toe te passen. 

Meest recente berichten