
MBO - Nieuwe formats voor examens Groene Norm vastgesteld door bestuur
Op 17 maart 2022 heeft het algemeen bestuur tijdens een extra vergadering de nieuwe formats voor de examens vastgesteld. Deze formats zijn gebaseerd op de visie en uitgangspunten die in 2021 zijn ontwikkeld en vastgesteld.
De nieuwe formats zullen vanaf nu worden ingezet voor de ontwikkeling van examens voor nieuwe of gewijzigde kwalificatiedossiers. Vervolgens zullen we de komende jaren alle bestaande examens vernieuwen op basis van de nieuwe formats.
Binnenkort zal een uitgebreidere communicatiecampagne worden uitgerold om alle betrokkenen op de hoogte te stellen van de nieuwe formats.
De nieuwe formats zijn ontwikkeld door de Examenadviescommissie (EAC) van Groene Norm. Het gaat om de volgende 14 documenten:
- 01 exameninformatie kandidaat
- 02 organisatiehandleiding
- 03 proeve van bekwaamheid
- 04 instructie assessor
- 05 afnameplan proeve van bekwaamheid
- 06 toetsmatrijs
- 07 verslag kerntaak
- 08 verantwoordingsdocument
- 09 vaststelformulier volledige kwalificatie
- 10 vaststelformulier proeve van bekwaamheid
- 11 vaststelformulier kennisexamen
- 12 evaluatieformulier assessor
- 13 evaluatieformulier kandidaat
- 14 voorlopig examenplan
De concept-formats zijn voorgelegd aan de Gebruikersgroep en aan het Werkgeversplatform Sectorkamer. Hun opmerkingen en suggesties zijn besproken en verwerkt door de EAC.
Tijdens de bestuursvergadering is met name aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- In welk platform kunnen eventuele verschillen in examenuitvoering door de scholen worden besproken?
De uitvoering van de examens is de verantwoordelijkheid van de school. Opmerkingen daarover kunnen daarom in eerste instantie het beste met de school worden besproken. Uiteraard kunnen ervaringen in de praktijk worden doorgegeven aan Groene Norm, zodat een ontwikkelgroep kan beoordelen of een aanpassing aan het examen wenselijk is. - Hoe kunnen we de rol van beroepenveld binnen Groene Norm versterken?
Bij de ontwikkeling van de formats heeft het beroepenveld slechts een bescheiden rol kunnen spelen (commentaar op de concepten). De volgende aanpassingen zijn voorzien om het beroepenveld goed betrokken te houden bij de activiteiten van Groene Norm:- Anders dan in 2021 geconcludeerd, zal het beroepenveld ook worden uitgenodigd voor de nieuwe Vaststellingscommissie. Daar zal de komende periode zichtbaar worden hoe de nieuwe uitgangspunten en formats doorwerken in de exameninstrumenten.
- Voordrachten van vertegenwoordigers van het beroepenveld voor ontwikkelgroepen zullen vooraf worden afgestemd met de betreffende brancheorganisatie.
- Met de komende statutenwijziging komen er ook twee zetels in het algemeen bestuur beschikbaar voor het beroepenveld.
- Het bestuur adviseert de uitvoeringsorganisatie om ook gebruik te maken van de netwerken van de scholen. Zo zitten in diverse examencommissies van scholen ook vertegenwoordigers van het beroepenveld.
- Uitgangspunt is dat voor alle werkprocessen een voldoende moet worden behaald. Is dat niet te zwaar in vergelijking met de huidige cesuur van 75% van de werkprocessen?
De gedachte is dat werkprocessen niet voor niets in het kwalificatiedossier zijn opgenomen en in principe ook aandacht verdienen bij de afsluiting van de opleiding. In de uitgangspunten van Groene Norm is ook opgenomen dat een ontwikkelgroep daarvan kan afwijken – mits goed onderbouwd. Zo kan bij een kerntaak met veel werkprocessen een specifiek werkproces van duidelijk minder belang zijn dan de andere.
Bij Groene Norm wordt daarbij op het niveau van het werkproces beoordeeld, wat niet wil zeggen dat een student binnen het werkproces alles goed moet doen om een voldoende te krijgen op het werkproces.
Het bestuur zal in 2023 de toepassing van de uitgangspunten en de formats evalueren.